Uyuz Hastalığı ve Fazla Kaşınmalara Çare

Son günlerde etkisinde olduğumuz pandemiden ötürü aslında hepimiz bulaşıcı ve salgın hastalıkların hayatımızda ne denli olumsuzluklara sebep olabileceğini yakından tecrübe ettik. Ne yazık ki bu tarz bulaşıcı hastalıklar sadece sağlığımızı değil sosyal yaşantımızı da olumsuz etkiliyor. Aslında koronavirüs dışında bulaşıcı özellik taşıyan ve rahatsız edici sonuçlara neden olan pek çok hastalık var uyuzsa bunların başında geliyor. Çevremizde ara sıra duyduğumuz veya uyuz gibi kaşınmak, uyuz olmak deyimleriyle dilimizde yer eden bu hastalık aslında sanıldığı kadar basit ya da binde bir görülen bir hastalık değil aksine pek yaygın bir hastalık.

Peki nedir bu uyuz hastalığı, nasıl bir hastalıktır?

En açık ifadeyle uyuz, akar denen bazı canlılardan kaynaklanan bir cilt rahatsızlığı. Kene cinsinden sekiz bacaklı minik bir canlı / böcek türü olan akarlar; insan vücudu dahil pek çok yerde yaşıyorlar genelde de halı, koltuk, yatak gibi tüylü ve kirli alanlarda. İşte bu akarlardan biri var ki Sarcoptes scabiei adıyla biliniyor ve uyuz hastalığına sebep oluyor. Sarcoptes scabiei, gözle görülemeyecek kadar ufak ama etkisi göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir akar. Vücudu hızla saran ve dişilerinin bıraktığı yumurtalarla deride hızla çoğalan bu akar türü; alerjik reaksiyon, kızarıklık, şiddetli kaşınma ve deride dökülme gibi pek çok kötü etkiye yol açıyor.

Sarcoptes scabiei’den kaynaklı uyuz hastalığı maalesef bulaşıcı bir hastalık. Söz konusu akarlar; bir canlıdan diğerine doğrudan ciltten cilde olan uzun temaslarla geçiyorlar. Özellikle kışla, okul, kreş, huzurevi ve yatılı mektepler gibi kalabalık ve uzun süreli ortak yaşamın yoğun olduğu yerler hastalığın kendini en sık gösterdiği ortamlardan. Ayrıca yastık, yatak takımı, giysi veya havlu gibi kişisel eşyaların ortak kullanılması uyuzun bulaşmasını ve yayılmasını kolaylaştırıyor. Bu nedenle uyuz olduğu tespit edilen kişilerle ortak eşya kullanılmamasına dikkat etmek alınacak tedbirlerin başında geliyor. Hastalığa karşı başka tedbirler alabilmek ya da erken tanı koyabilmek için hastalığın belirtilerinin bilinmesinde yarar var.

Öyleyse uyuz hastalığının belirtileri nelerdir?

Uyuzu diğer hastalıklardan ayıran en ayırt edici özellik; gece artan kaşıntılardır. Gündüzleri daha hafif check here seyreden kaşıntı geceleri kişinin yatağa girip ısınması ile artmakta hatta insanı uykudan uyandırabilecek kadar şiddetlenmektedir. Tüm vücutta görülmekle birlikte kaşıntılar genellikle el bileğinin iç yüzeyi, parmak araları, bilek ve dirsekler, kasık, koltuk altı, göğüs, bel ve kalçada yaygındır. Bu alanlarda yoğunlaşan kaşıntılar kızarıklara, yaralara ve deride yumru benzeri su kesecikleri oluşumuna sebep olmaktadır.

İlk defa uyuz hastalığına maruz kalan kişilerde bu belirtiler 2.-6. hafta arasında kendini gösterirken daha önce uyuz hastalığına yakalanmış biri için bu süreç genellikle daha azdır.

Hastalığın temel bulgularından bir diğeri ise akarların yuva izleridir. Uyuza neden olan akarlar 1-10 mm uzunluğundaki tünellerde yaşarlar ve bu tüneller cilt üzerinde kendilerini bazen saydam bazen dalgalı kirli bir çizgi şeklinde gösterirler. Kişinin kendisinde ya da etrafındaki herhangi birinde söz konusu belirtilerden bir veya birkaçı görüldüğünde kesin tanı için bir sağlık kuruluşuna danışılmalıdır aksi halde daha vahim bir tablo ile karşılaşılabilir.

Neyse ki kulağa bu kadar kötü gelen uyuz hastalığı tedavisi mümkün bir hastalıktır.

Uyuz hastalığının tedavisi nedir?

Uyuz hastalığını tedavi için oral ilaçlar bulunsa da çoğunlukla direk cilde uygulanabilen merhemler, kremler ve losyonlarla daha kesin ve başarılı sonuçlar elde ediliyor. Tabii bu krem ve losyonların doğal içerikli ve etkinliği kanıtlanmış ürünler olması tedavi için son derece önemli.

Laviaderm® Scabit Krem, Sarcoptes scabiei isimli akarların neden olduğu şiddetli kaşıntı ve döküntüyü kısa sürede gidermek için hazırlanan ve tamamen bitkisel içerikli formüller kullanan bir krem. Laviaderm® Scabit Krem, akarların yaşam döngülerini bozar böylelikle ciltte yeni akarların çoğalmasını önlüyor. Ayrıca zengin içeriğiyle vücutta uyuza sebep olan akarlar üzerinde antimikrobiyal etki göstererek onları yok ediyor.

Laviaderm® Scabit Krem; zeytin yağı, çay ağacı yağı, kükürt, cadı fındığı ve sarı kantaron gibi cilde faydalı birçok doğal etkeni içeriyor. Bu faydalı etken ve doğal yağlara ek olarak içeriğindeki vaseline sayesinde de kaşınmalardan kaynaklı cilt hasarlarını ve döküntüleri onarıp vücudu rahatlatıyor bir yandan da cilde ihtiyaç duyduğu nemi sağlıyor.

Tedaviye hızlı yanıt vermeyen inatçı vakalar ve uyuza bağlı fazla şiddetli kaşıntı sorunları yaşayan yetişkinler için daha etkili bir çözüm olarak Laviaderm® Scabit Double Effect Krem’i önerilmektedir. Uyuza karşı çift etkili ilk ve tek krem olan Laviaderm® Scabit Double Effect Krem, cilt doku bütünlüğünü korucu özelliği ile iyileştirme zamanını kısaltıyor.

Laviaderm® Scabit Krem - Laviaderm® Scabit Double Effect Krem düzenli kullanımda hastalığı kesin olarak tedavi etmekte ve vücudu iyileştirmektedir. Daha etkili bir tedavi ve hastalığın yayılmasını önlemek için hastayla birlikte yaşayan kişilerin de aynı anda tedaviye alınması son derece önemlidir. Dahası vücuttan ayrılan akarlar giysi, yatak takımı, koltuk ve halı gibi yüzeylerde iki-üç gün daha yaşamlarını sürdürebilmektedir. Bu yüzden hastalığın yayılmaması ve nüksetmemesi için yıkanabilir cinsten eşyaların 50-60 °C sıcak suda yıkanması; yıkanamayan eşyaların süpürülmesi, havalandırılması ya da ağzı bağlı bir poşet içinde en az üç gün bekletilmesi önemlidir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *